فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 74 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حامد فرنام*، عبدالرسول قاسمی، علی فریدزاد صفحات 1-42

    امروزه راهبردهای جغرافیای اقتصادی، در اقتصاد جهانی نقش قابل توجهی داشته و از ابعاد جدیدی از جمله توزیع منابع انرژی و جریان های تجاری نفت و گاز مورد توجه قرار گرفته اند. از همین رو در این پژوهش به ارزیابی عوامل موثر بر جریان تجارت نفتی مسیرها در مقطع کنونی و چشم‏انداز 2040 از طریق رهیافت جاذبه و با استفاده از مدل داده های تابلویی در دوره زمانی (2020-2008) پرداخته شده است. جریان های تجارت نفتی منطقه بررسی شده شامل: خاورمیانه-جنوب شرق آسیا، خاورمیانه-چین، خاورمیانه-ژاپن، خاورمیانه-اروپا، خاورمیانه-هند، خاورمیانه-سنگاپور، خاورمیانه-آفریقا، خاورمیانه-استرالیا، کشورهای مستقل مشترک المنافع (CIS)-هند و CIS-خاورمیانه بوده است. داده‏های مورد استفاده از پایگاه‏های داده IEA، BP و WDI استخراج شده است. نتایج به دست آمده از این مدل نشان می دهد که متغیرهای موثر بر تجارت نفتی بین کشورها، شامل میزان تولید ناخالص داخلی کشور واردکننده، سهم نفت از مصرف انرژی کشورهای صادرکننده و نیز واردکننده می باشد. در افق 2040 پیش بینی شده است به لحاظ حجم تجارت نفتی، جریان تجارت نفتی خاورمیانه-چین در رتبه نخست، جریان تجارت نفتی خاورمیانه-جنوب شرق آسیا در رتبه دوم و جریان تجارت نفتی خاورمیانه-هند در رتبه سوم قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مسیرهای نفتی، جریان های تجارت نفت، مرکز انتقال و یا تعیین قیمت شاخص های انرژی (هاب)، مدل جاذبه، چشم انداز تجارت نفت
  • موسی خوشکلام خسروشاهی*، نادیا دادفر صفحات 43-73

    بررسی عوامل موثر بر تغییرات تقاضای انرژی می تواند به سیاست گذاران اقتصادی جهت اتخاذ رویکردهایی برای صرفه جویی انرژی کمک شایانی نماید. یکی از روش های بررسی این عوامل، تحلیل عاملی تقاضای انرژی است. با توجه به سهم بالای بخش صنعت (بویژه صنایع انرژی بر) از مصرف انرژی ایران، هدف مقاله حاضر عبارت از تحلیل عوامل اثرگذار بر تغییرات مصرف انرژی در همه صنایع کارخانه ای کشور و صنایع انرژی بر است. برآی این منظور از روش های تجزیه شاخص لاسپیرز، دیویژیا و فیشر در دوره 1397-1385 بهره گرفته شده است. نتایج تحلیل عاملی نشان می دهند که مصرف انرژی همه صنایع در دوره مورد بررسی افزایش یافته و این یافته ها توسط آمارهای واقعی مصرف انرژی تایید می شود. همچنین نتایج حاکی است که اصلی ترین عامل موثر در افزایش مصرف انرژی صنایع (بصورت سال به سال و یا در کل دوره) مربوط به عامل اثر فعالیت است و سایر عوامل بعضا تاثیر افزایشی و عمدتا تاثیر کاهشی در مصرف انرژی داشته اند. یافته ها حاکی از نقش حداکثری اثر شدت انرژی در کاهش مصرف انرژی صنایع (از جمله صنایع انرژی بر) بوده و نقش مثبت اثر ساختاری در افزایش مصرف انرژی در قیاس با اثر فعالیت، بسیار ناچیز است.

    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، تقاضای انرژی، صنایع و صنایع انرژی بر
  • محبوبه جعفری*، زهرا خلیل نژاد صفحات 75-100

    شمول مالی و توجه به تغییرات آب و هوا و اقلیم، دو جنبه مهم از توسعه به شمار می آید. این سوال که آیا شمول مالی به بهبود کیفیت محیط زیست منتهی می شود یا تخریب آن، بحث برانگیز است. بر این اساس ارتباط این دو موضوع می تواند چشم انداز مناسبی را برای برنامه ریزی جهت توسعه اقتصادی برای کشورها ایجاد کند. در این راستا هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه پویا بین شمول مالی و کیفیت محیط زیست در کشورهای در حال توسعه با بیشترین میزان آلایندگی می باشد. برای دست یابی به این هدف ابتدا شاخص ترکیبی شمول مالی با استفاده از روش تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی (PCA) استخراج شده است. در مرحله اول، با استفاده از آزمون علیت تودا-یاماماتو (1995) رابطه علیت دو طرفه بین شاخص کیفیت محیط زیست و شمول مالی تایید گردیده. سپس در مرحله دوم برای برآورد مدل، روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) برای حل مشکل درون زایی بکار گرفته شده. نتایج حاصل از برآورد الگو بیانگر این می باشد که شمول مالی به بدتر شدن کیفیت محیط زیست منتهی شده است. بنابراین هیچ گونه هم افزایی بین شمول مالی و کیفیت محیط زیست وجود ندارد. همچنین نتایج نشان دهنده اهمیت نقش تولید ناخالص داخلی و نرخ شهرنشینی، صنعتی شدن و افزایش شدت انرژی در افزایش انتشار آلودگی در کشورهای در حال توسعه با بیشترین میزان آلودگی است. هر چند باز بودن تجاری به کاهش انتشار آلودگی منتهی شده است.

    کلیدواژگان: شمول مالی، کیفیت محیط زیست، GMM، کشورهای در حال توسعه با بیشترین میزان آلایندگی
  • علی احمد یارمحمدی*، رضا ارجمندی، نبی الله منصوری، فرزام بابایی صفحات 101-123

    انتشار گازهای گلخانه ای ناشی از احتراق سوخت های فسیلی در صنایع تولیدی جهان با دارا بودن سهم 30درصد انتشار، به عنوان یکی از پتانسیل های مهم کاهش مطرح می باشد.  در این پژوهش، با بکارگیری روش میانگین لگاریتمی شاخص دیویژیا در تلفیق با مدل کایا، عوامل موثر بر انتشار صنایع تولیدی ایران، شامل فاکتورهای فعالیت، ساختار صنایع، شدت انرژی، ترکیب سوخت و ضریب انتشار طی سال های 1378 تا 1398 شناسایی و مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس نتایج، اثرات سطح فعالیت صنعتی مهمترین محرک انتشار در صنایع کارخانجات تولیدی می باشد، به طوری که میزان انتشار از 22/33 میلیون تن در سال 1378 به 35/67 میلیون تن در سال 1398 افزایش یافته است. محرک ساختار صنعتی در جهت عکس عمل نموده و از 85/3- میلیون تن در سال 1378 به 73/29- میلیون تن کاهش داشته است. همچنین انتشار گازهای گلخانه ای در صنایع شیمیایی و پتروشیمی، کارخانجات سیمان و تولیدات فلزی غیرآهنی به ترتیب 38/60، 29/55 و 9/37 میلیون تن افزایش داشته و تغییرات در انتشار گازهای گلخانه ای در صنایع پالایش نفت و زغال سنگ نیز در دوره مورد بررسی تقریبا ثابت بوده است.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، گازهای گلخانه ای، انتشار گازهای گلخانه ای در صنایع، روش تجزیه شاخص، روش جمعی LMDI
  • یزدان گودرزی فراهانی*، امیدعلی عادلی صفحات 125-158

    هدف این مقاله بررسی تاثیر تعرفه برق در بخش خانگی و صنعت بر میزان مصرف برق و متغیرهای کلان اقتصادی بوده است. در این راستا از اطلاعات آماری بازه زمانی 1399-1370 بر اساس تواتر فصلی و رویکرد تعادل عمومی پویای تصادفی نیوکینزی استفاده شده است. در این مطالعه فرض شده که در قید خانوار و قید بنگاه بخشی تحت عنوان یارانه بخش برق وجود دارد. سناریوی طراحی شده در مطالعه حاضر به این صورت بوده که با لحاظ یک الگوی مصرف برق، تعرفه برق برای مشترکین پر مصرف در بخش خانگی و صنعتی افزایش یافته می یابد. نتایج بدست آمده بیانگر این بود که با وارد شدن شوک قیمتی میزان مصرف برق در بخش خانگی نسبت به بخش صنعتی کاهش بیشتری داشته است. علاوه بر این شوک قیمتی منجر به افزایش در سرمایه گذاری، تولید ناخالص داخلی و مصرف در سطح اقتصاد کلان شده است. در واقع با لحاظ اثر قیمتی و درآمدی ناشی از این سیاست شاهد بهبود وضعیت صنعت برق و سایر متغیرهای کلان اقتصادی در یک دوره زمانی 5 ساله بوده است.

    کلیدواژگان: تعرفه برق، یارانه، انرژی، مشترکین خانگی و صنعتی، مصرف، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی
  • حمید کاکایی، سهیل رودری، امیرمنصور طهرانچیان*، عاطفه نامداری صفحات 159-181

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثرات بحران شیوع کووید-19 بر نرخ ارز با تاکید بر تغییرات قیمت نفت در دوره زمانی 30/09/1399- 30/11/1398 بصورت روزانه می باشد. به منظور برآورد الگو از رویکرد مارکوف سویچینگ استفاده شده است. نتایج نشان می دهد بحران کووید-19 و افزایش تعداد مبتلایان به تنهایی تاثیر معناداری بر نرخ ارز در کشور ندارد، اما با لحاظ تغییرات قیمت نفت، شیوع کووید-19 منجر به افزایش معنادار نرخ ارز در هر دو رژیم و سطح نرخ ارز در کشور شده است. که  این افزایش در سطح و رژیم پایین نرخ ارز بزرگتر بوده است. بر این اساس چنانچه بحران کووید-19 از طریق کاهش عرضه و تقاضای نفت بتواند قیمت نفت را تغییر دهد، تاثیر مثبت و معناداری بر نرخ ارز در تمامی سطوح آن دارد. زیرا عمده عرضه ارز در اقتصاد ایران ناشی از درآمدهای نفتی کشور می باشد و محدودیت در این عامل می تواند در ایجاد تغییرات نرخ ارز در کشور موثر باشد.

    کلیدواژگان: کووید- 19، نرخ ارز، قیمت نفت، تغییرات رژیمی
  • محمد محمودی*، علی اصغر اسمعیل نیا کتابی، هوشنگ مومنی وصالیان، مرجان دامن کشیده صفحات 183-211

    در این مقاله صرف نظر از تحریم های حاکم بر کشور، با بررسی اهمیت عامل زمان در شروع عملیات توسعه و برداشت از میدان مشترک نمونه، تولید بهینه بر اساس معادلات مهندسی مخزن برآورد و با استفاده از معادله دارسی و معادله تراکم پذیری و حل مدل ریاضی (حداکثر کردن NPV)، سه سناریوی تولید همزمان، زودتر و با تاخیر از رقیب در قالب بکارگیری دو روش قراردادی بیع متقابل وIPC  مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. نتایج حاصله نشان می دهد در سناریوی تولید همزمان، خسارتی متوجه ایران نخواهد بود. اما آنچه منافع حاصله برای دو کشور رقیب را متمایز می سازد، حجم سرمایه گذاری و تکنولوژی برداشت می باشد که با نصب تاسیسات سطح الارضی ظرفیت بالا و حفر تعداد چاه های بیشتر انجام می شود. در سناریوی دوم، علاوه بر آنکه 10 سال زودتر از منابع میدان استخراج کرده و منافع کسب نموده ایم، عوارض تولید کمتر ناشی از افت فشار مخزن نیز بیشتر متوجه رقیب گردیده و در سناریوی سوم نیز بالعکس این خواهد شد. همچنین در هر سه سناریو، برآورد میزان تولید بهینه از میدان و خالص ارزش حال با بکارگیری روش IPC  بیشتر از روش بیع متقابل می باشد.

    کلیدواژگان: میادین مشترک نفت و گاز، خالص ارزش حال، قراردادهای بیع متقابل، قراردادهای نفتی ایران (IPC)
  • زهره طباطبایی نسب*، فاطمه رحمانی صفحات 213-243

    بحران های مالی عمدتا قابل پیش بینی نبوده و شدیدا ثبات اقتصادی کشورها را تهدید می نمایند. از این رو سیاست گذاران اقتصادی ناگزیرند تا برای مقابله و خروج از این بحران ها تاکتیک های مناسب اتخاذ نماید. یکی از شاخص هایی که به سیاست گذاران و اقتصاددانان در این راه یاری می رساند، شاخص فشار بازار ارز است. هدف این تحقیق بررسی عوامل موثر بر فشار بازار ارز در چارچوب بحران مالی2009- 2008، در کشورهای عضو اوپک با استفاده از تابع خطی فیشر است. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که صادرات و واردات و یا به عبارت دیگر حجم تجارت بیشترین تاثیر را بر فشار بازار ارز در زمان بحران دارد. شاخص سلامت و پس از آن تولید ناخالص داخلی به ترتیب در رتبه های دوم در سوم قرار دارند. متغیر های پولی از جمله نقدینگی و تورم در رتبه های بعدی و پس انداز، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، بیکاری و جمعیت کمترین تاثیر را فشار بازار ارز در طی بحران داشته اند. همچنین نتایج نشان می دهد کشورهای عضو اوپک (به جز قطر) در این رده بندی در گروه کشورهایی قرار دارند که اثر بحران بر آنها قابل توجه بوده است.

    کلیدواژگان: فشار بازار ارز، بحران مالی، تابع خطی فیشر
|
  • Hamed Farnam*, Abdolrasoul Ghasemi, Ali Faridzad Pages 1-42

    Today, geo-economics strategies play a significant role in the global economy and new dimensions have been considered, including the distribution of energy resources and their trade movements. In this study, evaluating the factors affecting the volume of oil trade in the corridors in the current period and till 2040 perspective is sought through the gravity approach and using the panel data model in the period (2008- 2020). Reviewed oil trade flows of the area include: Middle East-Southeast Asia, Middle East-China, Middle East-Japan, Middle East-Europe, Middle East-India, Middle East-Singapore, Middle East-Africa, Middle East-Australia, Russia and CIS-India and Russia and CIS-Middle East. The required data were acquired from IEA, BP and WDI databases. The results obtained from this model reveal that the variables affecting oil trade between countries include the amount of GDP of the importing country, the share of oil in the energy consumption of exporting countries, and the share of oil in the energy consumption of importing countries. On the horizon of 2040, the Middle East-China oil trade is projected to rank first, the Middle East-Southeast Asia oil trade to be ranked second, and the Middle East-India oil trade to be ranked third.

    Keywords: Oil Corridors, Oil Trade Flows, Energy Hub, Gravity Model, Oil Trade Outlook
  • Musa Khoshkalam*, Nadia Dadfar Pages 43-73

    Examining the factors affecting changes in energy demand can help economic policymakers to adopt energy saving approaches. One method of examining these factors is factor analysis of energy demand. Given the high share of industry, especially energy-intensive industries in Iran's energy consumption, the purpose of this article is to analyse the factors affecting changes in energy consumption in all industrial industries and energy-intensive industries. For this purpose, the methods of analysis of Laspers, Division and Fisher index in the period 1397-1385 have been used. The results of factor analysis show that the energy consumption of all industries increased in the period under review and these findings are confirmed by real energy consumption statistics. The results also show that the main effective factor in increasing energy consumption of industries (year-on-year or in the whole period) is related to the effect of activity and other factors sometimes have an increasing effect and mainly a decreasing effect on energy consumption. Findings indicate the maximum role of energy intensity in reducing energy consumption of industries (including energy-intensive industries) and the positive role of structural effect in increasing energy consumption compared to the effect of activity is very small.

    Keywords: Factor Analysis, Energy demand, Industries, Energy Intensity Industries
  • MAHBOUBEH Jafari*, Zahra Khalilnezad Pages 75-100

    Financial inclusion and climate change are two important aspects of development. The issue of whether financial inclusion will improve environmental quality or not is contentious. It can provide a good perspective for countries to plan for economic development. We estimate dynamic relationship between financial inclusion and CO2 emission in developing countries with the highest level of pollution. Firstly, by using causality test of Toda and Yamamoto (1995) bidirectional causality between environmental quality index and financial inclusion has been confirmed. Then, we use the Principal Component Analysis (PCA) to construct index for financial inclusion. Then, a panel data model by the Generalized Method of Moments (GMM) is estimated to address the endogeneity problem. We find that financial inclusion has led to higher CO2 emissions. Thus there have not been synergies between financial inclusion and environmental quality. Furthermore, our findings underscore the significant role of higher GDP, urbanization, industrialization, and increase in energy intensity contribute to higher level of carbon emissions in developing top-18 emitter countries. Interestingly, openness to trade seems to reduce CO2 emissions.

    Keywords: Financial Inclusion, CO2 Emission, GMM, Developing Countries
  • ALI AHMAD YARMOHAMMADI*, REZA ARJMANDI, NABI ALLAH MANSOURI, FARZAM BABAEI Pages 101-123

    Greenhouse gas (GHG) emission due to the fossil fuels combustion in the world's manufacturing industries with a share of 30% of emission is considered as one of the important potentials for GHG emission reduction. In this study, using the logarithmic mean of Division index (LMDI) method, in combination with Kaya model, the factors affecting the emissions of Iranian manufacturing industries, including activity factors, industry structure, energy intensity, fuel composition and emission coefficient during the years 1378 to 1398 is identified and studied. According to the results, the effects of the level of industrial activity is the most important drivers for emissions in the industries of manufacturing factories, so that the amount of emissions has increased from 33.22 million tons in 1378 to 67.35 million tons in 1398. The drivers of the industrial structure acted in the opposite direction and decreased from -3.85 million tons in 1999 to -29.73 million tons. Also, greenhouse gas emission in chemical and petrochemical industries, cement factories and non-ferrous metal products increased by 60.38, 55.29 and 37.9 million tons, respectively. Changes in greenhouse gas emission in the oil and coal refining industries have also been almost constant during the period of this study.

    Keywords: Q51, Q52, Q54, Q56.Keywords: Climate change, Greenhouse gases, Emission in industries, Index analysis method, LMDI method
  • Yazdan Gudarzi Farahani*, Omidali Adeli Pages 125-158

    The purpose of this article is to investigate the impact of electricity tariffs in the domestic and industrial sectors on electricity consumption and macroeconomic variables. In this regard, statistical data for the period 1991-2020 based on seasonal frequency and dynamic stochastic general equilibrium approach (DSGE) have been used. In this study, it is assumed that there is a section in the household and enterprise section called the electricity sector subsidy. The scenario designed in this study is that in terms of a pattern of electricity consumption, electricity tariffs for high-consumption subscribers in the domestic and industrial sectors will increase. The results showed that with the price shock, the amount of electricity consumption in the domestic sector has decreased more than the industrial sector. In addition, the price shock has led to an increase in investment, GDP and consumption at the macroeconomic level. In fact, in terms of price effect and income resulting from this policy, the situation of the electricity industry and other macroeconomic variables has improved over a period of 5 years.

    Keywords: Electricity Tariff, Subsidy, Energy, Home, Industrial Subscribers, Consumption, Dynamic Stochastic General Equilibrium Model
  • Hamid Kakaei, Soheil Roodari, Amirmansoor Tehranchian*, Atefeh Namdari Pages 159-181

    The purpose of this study is to investigate the effects of the Covid-19 outbreak crisis on the exchange rate with emphasis on oil price changes in the period of 2020/02/19 - 2020/12/20 on a daily basis. Markov switching approach has been used to estimate the pattern. The results show that the Covid-19 crisis and the growth of the number of patients alone do not have a significant effect on the exchange rate in the country, but in terms of oil price changes, the prevalence of Covid-19 leads to a significant increase in exchange rates in both regimes and exchange rates. Has been. This increase has been greater at the level and below the exchange rate regime. Accordingly, if the Covid-19 crisis can change oil prices by reducing oil supply and demand, it will have a positive and significant impact on the exchange rate at all levels. Because the main supply of foreign exchange in the Iranian economy is due to the country's oil revenues and restrictions on this factor can be effective in creating changes in the exchange rate in the country.

    Keywords: Covid-19, Exchange Rate, Oil Prices, Regime Change
  • Mohammad Mahmoudi, AliAsghar Ismail Nia Ketabi, Houshang Momeni Vesalian, Marjan Damankeshideh Pages 183-211

    In this paper, regardless of the sanctions in the country, by examining the importance of time factor in starting development and harvesting operations from the common sample field, optimal production is estimated based on reservoir engineering equations and using Darcy equation and compressibility equation and solving mathematical model (maximizing NPV), three scenarios of cogeneration, earlier and later than the competitor in the form of two reciprocal contract methods and IPC have been examined and compared. The results show that in the cogeneration scenario, our country will not be harmed. But what distinguishes the benefits for the two rival countries is the volume of investment and harvesting technology, which is done by installing high-capacity surface facilities and digging more wells. In the second scenario, in addition to extracting from the field resources 10 years earlier and gaining benefits, the less production effects of the reservoir pressure drop are more noticeable to the competitor, and in the third scenario, the opposite will be true. Also, in all three scenarios, the estimation of the optimal output from the field and the net present value using the IPC method is more than the reciprocal method.

    Keywords: Oil, Gas Fields, Net Present Value, Mutual Sale Agreements, Iran Oil Contracts (IPC)
  • Zohre Tabatabaienasab*, Fateme Rahmani Pages 213-243

    Financial crises are unpredictable and threatening the economic stability of countries. Hence, policymakers are forced to adopt appropriate tactics to defuse and resolve crises. One of the indicators that helps policymakers and economists is the exchange market pressure. The purpose of this study is to examine the factors affecting the foreign exchange market pressure during 2008- 2009 financial crisis period in OPEC countries using the Fisher's linear function. The results of this research show that exports and imports have the greatest impact on the classification of countries based on the exchange market pressure. The health index is ranked second, followed by the third in the gross domestic product. Monetary variables such as liquidity and inflation are placed in the next ranks. Moreover, Savings, foreign direct investment, unemployment and the population had the least impact on the rating based on the exchange market pressure during the crisis period. The results also indicate that the OPEC countries (except Qatar) are ranked among a group of countries where the impact of the crisis has been remarkable for them.

    Keywords: Exchange Market Pressure, Financial crisis, Fisher's discriminant function